Page content

Het geheim van de Stem

Somavox

Als de ogen toegang geven tot de ziel kunnen onze stemmen de sleutel tot al het andere zijn. Studies tonen aan dat informatie over onze lengte, gewicht, aantrekkingskracht, betrouwbaarheid en veel meer kan worden weergegeven in onze stem.

Dus de volgende keer dat je het eerste telefoongesprek aangaat met je nieuwe liefde, luister naar meer dan wat hij of zij zegt. Je zou wel eens alles te weten kunnen komen wat je over je potentiële match wilt weten … vóór de eerste date. (Plotseling heeft ‘Je had me bij ‘Hallo’ een heel nieuwe betekenis.)

Het oor: een verrassend accuraat instrument

Natuurlijk spreekt een foto duizend woorden, maar volgens een studie kunnen proefpersonen iemands leeftijd, lengte en gewicht even nauwkeurig schatten als proefpersonen die een foto te zien kregen! Persoonlijkheid komt ook naar voren: in een studie door de Stanford Universiteit met 72 proefpersonen werden stemmen die luider en sneller waren correct geassocieerd met extroverte personen, terwijl stemmen die zachter en langzamer waren correct werden geassocieerd met introverte personen.

Het oog-en-oorverband

Als het geluid van iemands stem je bevalt, is de kans groot dat die iemand je ook bevalt als je hem of haar persoonlijk ontmoet. Volgens professor in de psychologie Gordon Gallup Jr. van SUNY Albany, zijn mensen met een aantrekkelijke stem klassiek aantrekkelijk. In het onderzoek classificeerden 149 mannen en vrouwen de stem van proefpersonen op een 10-puntsschaal. Van de proefpersonen werden naderhand ook enkele lichamelijke maten opgenomen. Het resultaat was dat hoog gewaardeerde vrouwelijke stemmen overeenkwamen met slanke tailles terwijl hoog gewaardeerde mannelijke stemmen overeenkwamen met brede schouders. Beide worden gezien als klassiek aantrekkelijke kwaliteiten.

Aantrekkelijke stem = speler?

Een parel voor het oog is echter niet het hele verhaal. Niet alleen hebben mensen met een aantrekkelijke stem over het algemeen een aantrekkelijk voorkomen; ze hebben ook meer sekspartners en zijn gemiddeld genomen vaker ontrouw. Dus wees gewaarschuwd: als het je bevalt wat je hoort, kun je wel eens met vuur aan het spelen zijn.

Je date kan niet liegen

Volgens een Harvardonderzoek geven leugenaars hun leugen weg in hun stem en dat in slechts 20 seconden. Proefpersonen die luisterden naar twee 10 seconden durende fragmenten van doktoren die werden aangeklaagd voor nalatigheid, waren in staat de schuldige van de onschuldige te onderscheiden. Hoe? Een toon die een ‘laag niveau van bezorgdheid’ en ‘hoge mate van dominantie’ uitstraalde was de betrouwbaarste indicatie. Dus de volgende keer dat je gevoel zegt dat iemand oppervlakkig is of je commandeert, weet dit: hij of zij kon wel eens de waarheid verdraaien.

Expressieve mannen krijgen de vrouw

We hebben altijd al min of meer geweten dat mannen die monotoon spreken slaapverwekkend zijn, maar nu wordt dit door de wetenschap bevestigd. Onderzoek wijst aan dat mannen die een wijd bereik hebben in de toonhoogte en het ritme van hun stem, meer succes hebben met vrouwen dan mannen die dat niet hebben.

Des te dieper de stem, des te groter het loonstrookje!

Hé mannen, vinden jullie een diepe, Demi Mooreachtige stem ongelooflijk sexy? Het kan ook een aanwijzing zijn dat zij brood op de plank kan brengen. Vrouwen die in een machtspositie werken hebben of daarnaar op zoek zijn, verlagen hun stem om autoritairder over te komen, volgens een nieuwe studie die de kwaliteit van de vrouwenstem door de jaren heen heeft geanalyseerd (en tot de conclusie kwam dat, gemiddeld genomen, de stem van de vrouw sinds de jaren 40 van de vorige eeuw aanzienlijk is verlaagd).

Citaat Laura Schaefer 29 mei 2008.

Comment Section

0 reacties op “Het geheim van de Stem

Plaats een reactie


*