Page content

Stress, Stem en Hormonen

SomaVox1

“Ervaringsgerichte workshop voor jaartrainers, therapeuten en andere begeleiders”.

 

Stress, Stem en Hormonen

‘Uit onderzoek is gebleken dat in het brein van zingende mensen opvallend veel van het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt, een stof die de verbinding met anderen zou stimuleren’. 

 

Zo kwam het laatst weer in het nieuws (NU, 28 oktober).  Mensen die veel stemexpressie doen kennen dit al, dat er van alles in ons systeem (lichaam en ziel) verandert, dat we ons vrijer, losser en opener gaan voelen. Dat het hier niet alleen om het knuffelhormoon gaat maar om veel meer weet stemtrainer Henk Kooij als geen ander.

Hij werkt al jaren op vele manieren met de meer fysieke aspecten van stem en zang, zoals neurotransmitters en hormonen. Hoe maak je oxytocine, serotonine, adrenaline en GABA aan met je stem? Is het niet fantastisch dat dit kan?

Endocrinologie via stemexpressie. Daarom heb ik Henk Kooij uitgenodigd om ons bij te scholen. Welke co-relatie hebben neurotransmitters en hormonen met stem en klinken?

Een workshop met zowel theorie als oefeningen om zelf te ervaren. Vooral veel zelf doen, zegt Henk, ‘dan blijft het beter hangen (acetylcholine)’. Een spannende, vernieuwende en verdiepende workshop waarvan je de inzichten en ervaringen meteen kunt meenemen in je leven en je werk.

Weet jij hoe jou eigen, natuurlijke stem weerklinkt?  Voor veel mensen is dat een grote vraag geworden. Zij hebben het natuurlijke contact hiermee verloren. Zoals een baby op de moederschoot gelukt maakte om zichzelf te harmoniseren. Volwassenen hebben deze paradijselijke natuur kwijt gespeeld, vooral in gezelschap.

Onze stem maakt deel uit van ons keelchakra, wat het centrum van onze communicatie (groeihormonen) is. Oefenen met je stem kan een openend en bevrijdend & hormoon effect hebben op dit chakra en daarmee in onze omgang met de omgeving.

 

Workshop details: Kennismaking met je zelfhelende vermogens.

Over hoe jij je stem kunt inzetten voor je gezondheid en hormoonbalans.

Deze workshop gaat over subtiele verandering in je stem die voelbaar en getraind hoorbaar kunnen zijn. De stem is een belangrijke koppeling in je hormoon huishouding / neurotransmitter systeem. (NT)

VanzelfSprekend komen deze hormoon (NT) groepen SEROTONINE, GABA, ACETHYLCHOLINE en DOPAMINE systemen aan de orde. En ga je ervaren hoe toonhoogte, toonsoort, melodie & harmonie deze balans beïnvloeden.

In deze workshop ontdek jezelf hoe dit bij jou werkt. (soms heel actief, soms heel relaxed). Inleiding: instem, hormoonbalans en klieren.

Over de rol van de stem i.v.m. psychologisch, lichamelijke gezondheid. En hoe het zenuwstelsel daarop reageert. Inleiding: stem, ontdekking, gewaarzijn en bewustzijn.

Waarneming van klankether t.o.v. de lichtether. En hoe je cellen hierop reageren (DNA).

 

Henk Kooij studeerde psychologie aan de RU Leiden. Hij studeerde ook medisch, muziek en toneel. Hij is in 1984 begonnen met zangtherapie en stemontdekking. Sinds 1988 toert hij met SomaVox de wereld rond. 

De missie van Stemontwikkelaar Henk Kooij is om mensen de onmetelijke kracht van hun stem bewust te maken.

Voor meer informatie neem contact op met Henk Kooij 0031.(0)71-513 4632 of vul het contactformulier in.